Om BLW – “baby-led-weaning”

BLW dækker over det engelske udtryk “baby-led-weaning”, der groft oversat betyder “baby-styret-afvænning”.

I Danmark er Sundhedsstyrelsens anbefaling at spædbørn fuldammes til de er 6 måneder, hvis barnet trives og vokser som det skal. Herefter kan man gå i gang med det, de kalder “overgangskost” (mos og grød). Hvis barnet får flaske, fraråder Sundhedsstyrelsen ikke at man starter på mad før barnet er 6 mdr, men de anbefaler det heller ikke direkte.

BLW er ikke det samme, som det Sundhedsstyrelsen anbefaler, hvor tanken er at maden hurtigt skal begynde at erstatte amninger/flaskemåltider. Mantraet bag BLW er “Food before one is just for fun” – Mad før et (år) er kun for sjov.

Når man starter op på mad efter BLW-principperne, så skal man vente med mad til barnet er seks måneder eller kan sidde selv. Barnet skal have det samme mad, som I selv spiser – inden for fornuftens grænser. Selvfølgelig skal barnet ikke have super stærk mad, maden skal være så usaltet som muligt og man skal begrænse mængden af spinat, selleri og rødbede pga. indholdet af nitrit. Ligeledes skal barnet ikke have rå gulerødder i store stykker eller hele nødder pga. risikoen for kvælning. Men ellers er der (næsten!) frit slag. Amningen er stadig den primære næringskilde frem til barnet er 12 måneder, og derfor er der ingen grund til panik, hvis dit BLW-barn i en alder af 8 mdr. stadig kun tager maden i munden for at spytte den ud igen, og ikke spiser meget. Det er helt normalt.

Jeg var glad for idéen om BLW, og valgte derfor at tage de fleste af anbefalingerne derfra, da vores store pige begyndte at spise. Jeg lærte en del, og det vil jeg gerne dele med jer.

Jeg har skrevet lidt om hvorfor vi valgte BLW  ,om hvordan Lilleræv synes det var at begynde at få mad., og lidt om fordelene ved BLW.

Hvis du vil vide mere (eller selv gå igang med BLW) kan du  læse lidt mere her: http://www.jegkangodtselv.dk/