Koldhævede boller #1

Jeg er mest til boller og brød med smag og tyngde i. Af samme årsag er jeg ikke så vild med “købeboller” (eksempelvis hader jeg de ellers så folkekære “håndværkere”, det er jo papbrød med luftfyld!)

Efter at jeg blev mor for anden gang, kniber det dog lidt med tiden til at bage, så jeg er blevet glad for koldhævede boller – i mange forskellige formater. Det er nemt at gøre klar lige inden jeg går i seng, og jeg kan nå at bage dem om morgenen inden jeg skal ses med mødregruppen.

Her er en opskrift, som er fri for animalske produkter, så de kan også spises af dine laktoseintolerante og veganske venner. De tager 10 minutter at gøre klar om aftenen, 5 min at gøre klar om morgenen og 25 min at bage. De skal ikke æltes eller noget. Hvor nemt kan det blive?

Færdigbagte boller. Der røg tre inden jeg fik taget billede af dem!

Jeg købte på et tidspunkt en palæorugbrødblanding i Rema1000, men nåede at blive træt af den slags rugbrød inden jeg fik brugt blandingen, så jeg sorterede cashewnødderne fra og brugte frøene i bagningen af disse boller i stedet.

Koldhævede boller #1

Trin 1: Lav dejen.

15 g gær

5 dl koldt vand

1 tsk salt

150 g blandede frø og kerner (fra palæorugbrødblandingen)

250 g havregryn  (jeg bruger grovvalsede)

300 g hvedemel

Rør gæren ud i det kolde vand.

Bland saltet i vandet og rør kernerne i.

Tilsæt havregrynene og melet og rør godt rundt med et piskeris. Blandingen skal være våd og klæbrig, så du skal ikke røre for længe.

Find plads i køleskabet til skålen, gå ud og børst tænder og kravl i seng; og nyd tanken om at du kan få friskbagte boller til morgenmad.

Trin 2:

Når du vågner (forhåbentlig veludhvilet, men hvis du har småbørn som jeg, er du formentlig nærmest i “zombiemode” kl. 6 om morgenen…) og har fået den første kop kaffe, så hiv skålen med dejen ud af køleskabet, læg et stykke bagepapir på en plade og brug en spiseske til at forme 8-9 boller af dejen. (De skal være relativt store, for dejen hæver ikke meget mere end den har gjort nu.)

 

Bolledejen er hævet over natten

Fordel bollerne på pladen og lad dem stå utildækket i en halv times tid.

Trin 3:

Pensl bollerne med koldt vand. Tænd ovnen på 200 grader (180 hvis du bruger varmluft) og sæt bollerne ind i den kolde ovn. Husk at sætte en alarm på telefonen til om 15 minutter, for du skal lige have pladen ud og pensle bollerne med koldt vand en gang til inden de er færdige.

Når de er penslet igen, så sæt alarmen til 10 minutter senere. Så skulle bollerne gerne være færdige. De må kun lige begynde at blive gyldensprøde i kanten; hvis de får meget mere end dét bliver de temmelig hårde og koldhævede boller er allerede ret hårde i skorpen.


Værsågod! Så har du boller til mødregruppen eller til fryseren.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *